Sköt om din lägenhet

Som hyresgäst ansvarar du för att lägenheten hålls i ett gott skick. Nedan följer några tips på hur du underhåller din lägenhet för att bibehålla skicket – både för dig och nästkommande hyresgäst.

Golv

Golv skall vårdas väl. Tänk på att parkettgolv är känsliga – ställ därför inga blomkrukor direkt på golvet! Parkettgolv rengörs med milda rengöringsmedel och mycket lite vatten.

Kök

I kök kan det vara en bra idé att regelbundet frosta av kyl och frys. Avfrostade vitvaror drar inte bara mindre hushållsel, de ger dessutom en jämnare temperatur!

Fett och damm som fastnar i fläkten gör att fläkten fungerar sämre och utgör dessutom en brandfara. Ta för vana att rengöra köksfläkten med jämna mellanrum. Om du har en diskmaskin kan du diska filtret i maskinen. 

Stopp i avloppet

Om det blir stopp i handfatet, diskhon eller toaletten prova först att hälla i kokhett vatten och diskmedel. Hjälper inte det fyll tvättstället eller diskhon till hälften med vatten och pumpa med en vaskrensare.

Vid stopp i handfat/diskho kan du skruva loss behållaren/vattenlåset under handfatsröret och rengöra den och inuti röret.

Använd aldrig kaustiksoda eller liknande kemikalier!

Skulle det börja läcka vatten någon stans, finns det avstängningskranar i ett ”vattenskåp”. Detta är placerat i badrummet alternativt på utsida badrumsvägg. Kan ibland finnas bakom tvättmaskinen. Förvissa er om vart skåpet finns och var kranarna sitter i skåpet i just er lägenhet. Man vet aldrig när olyckan är framme. Har en vattenläcka uppstått kontaktar ni jouren.

Diskmaskin

Köket är förberett för installation av diskmaskin. El, vatten och avlopp är förberett.

Du måste montera ett läckageskydd i plast under diskmaskinen som samlar upp vatten vid ett eventuellt läckage.

Arbetet måste alltid utföras av auktoriserad yrkesman, så att inte problem uppstår i efterhand. Kontakta gärna Tornet innan montering.

Brandvarnaren

Brandvarnaren är utrustad med longlife-batterier som backup.

Kontrollera däremot funktionen regelbundet. 

Borra

Var försiktig när du borrar i väggar och gör inte fler eller större hål än du måste. Har du t ex satt upp en vägg-tv måste du återställa väggen vid avflytt. I badrummet eller i kakelplattor får du inte borra alls!

Måla

Som hyresgäst har du rätt att måla själv på egen bekostnad. Det är dock nödvändigt att underhållet utförs på ett snyggt och fackmannamässigt sätt. Tänker du göra detta ber vi dig att kontakta Tornet för upprättande av ett avtal för eventuell återställning vid flytt.