Samverkande fastighetsägare vägen till hållbara stadsdelar

På Tornet vet vi att våra projekt har stor betydelse för dagens samhälle och kommande generationer, inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv. Därför verkar vi för att vi tillsammans med de andra fastighetsägarna i våra samverkansprojekt ska använda ett energieffektivt byggande med innovativa lösningar. 

Stadsdelen Tamarinden är ett färskt exempel där vi är en del av gemenskapen för att kunna producera, lagra och dela energi genom ett gemensamt energisystem. 

Mitt i stadsdelen löper Tamarindvägen, ett gångfartsområde som ovan mark kan liknas vid ett långt torg eller en park med grönskande små trädgårdar, träd, planteringar och aktivitetsytor. Under marken går en annan livsnerv – en likströmskabel med vilken fastigheterna runt omkring kan dela med sig av energiöverskott producerat av solceller på taken.

Unik energilösning

I Tamarinden har Tornet tillsammans med andra fastighetsägare utvecklat ett gemensamt energisystem styrt av artificiell intelligens. Med hjälp av solceller på taken kan man producera, lagra och dela energi för värme och elektricitet. Behovet av köpt energi blir mindre samtidigt som belastningen på det allmänna elnätet minskar. 

För att säkerställa att det finns energi tillgängligt även om solen lyser med sin frånvaro, vid kallt vinterväder eller om något i systemet skulle gå sönder, är man också uppkopplade mot E.ON:s fjärrvärmeverk.

– Energisystemet är det enda i sitt slag i Sverige och syftet är att skapa en stadsdel som förbrukar minimalt med energi. Man ska kunna dela med sig av ett överskott producerat av

solceller som har lagrats i batterier. Med hjälp av artificiell intelligens och Tornets digitala mjukvara kan vi kontrollera överskottet i alla fastigheter, berättar Thomas Norr, projektchef på Tornet och ansvarig för energisystemet.

Med hjälp av programvaran registreras allt i realtid, där man kan se fördelningen mellan fastigheterna. På så sätt kan fastighetsägarna sälja och köpa egenproducerad och fossilfri energi av varandra. Blir det något över i batterierna kan man även sälja detta på den öppna marknaden.

Ett forsknings- och samarbetsprojekt

Att dela energi mellan fastigheterna hade inte varit möjligt om det inte varit för att man fått dispens från Energimarknadsinspektionen. Förfaringssättet går nämligen stick i stäv med lagen om nätkoncession.

– Att vi får dispens beror på att det är en del av ett forskningsprojekt för att utvärdera huruvida detta är något som ska bli lagligt också i vårt land. Dessutom har Skattenämnden beslutat att den delade energin inte ska beskattas. Detta är nödvändigheter för att olika intressenter ska våga investera i systemet, säger Thomas Norr.

En annan viktig förutsättning är nämligen att fastighetsägarna i området – ÖrebroBostäder, Magnolia, Peab Bostäder, CMRF Tamarinden PropCo och Tornet – har gått samman och skapat rätt förutsättningar för att möjliggöra projektet.

– Det här är ett underbart exempel på hur olika krafter, även konkurrenter, kan samarbeta för att lösa samtidens stora problem. Tack vare gemenskapen skapar vi förutsättningar för stora energibesparingar och möjligheter för de boende att leva mer hållbart, avslutar Thomas Norr.

BILD: Visionsbild