Jägersromodellen – beräknar en stadsdels totala klimatutsläpp

Jägersro i Malmö är mest känt för hästsport, men när hela travbanan nu ska flytta öppnas nya möjligheter att bygga bostäder på området. Tornet har tillsammans med Skanska och MKB köpt marken och ska under namnet Projekt Jägersro utveckla en helt ny stadsdel med drygt 4 000 bostäder på platsen.

Öresundsregionens mest hållbara stadsdel – på riktigt

Målet för Projekt Jägersro är att bygga Öresundsregionens mest hållbara stadsdel. På riktigt. Men hur kan vi mäta och bevisa det? Det finns modeller som till exempel kan beräkna en byggnads totala koldioxidutsläpp och infrastrukturen runt om kring, men inte en stadsdels samtliga utsläpp.

Av den anledningen tog Projekt Jägersro kontakt med IVL Svenska Miljöinstitutet, ett oberoende forskningsinstitut med en bred miljöprofil. Under 2023 har Johan Holmqvist, professor i hållbar stadsutveckling vid Blekinge tekniska högskola och ansvarig projektledare hos IVL, arbetat med modellen som presenterades i december. Basen, Klimatbalansmodellen, är densamma som LMF30 använder sig av för att nå klimatneutralitet i byggandet. Den beräknar byggnaders och anläggningars klimatpåverkan men även negativa utsläpp som till exempel inbyggt trä i stommarna. På samma sätt beräknar den undvikande av utsläpp, exempelvis genom egen produktion av solenergi, samt kompletterande klimatåtgärder i form av skogsodling och andra initiativ.

En gemensam klimatbudget

På detta har IVL lagt på ännu ett lager där de personrelaterade utsläppen också ingår. På så sätt kan man räkna på olika scenarios och klimatbudgetar inom ramen för vad SBTi har ställt upp som krav.

Klimatbudgeten är den maximala mängd utsläpp som varje person på jorden kan generera fram till 2050 för att vi ska kunna hålla oss inom Parisavtalets mål på en medeltemperaturhöjning om maximalt 1,5°C. Med Jägersromodellen kan man beräkna en klimatbudget ned på individnivå genom att bland annat räkna på hur många som är veganer, hur många som har egen bil, vad och hur mycket de konsumerar.

Och med Jägersromodellen som bas kan vi som fastighetsägare bygga in funktioner och lösningar som möjliggör för våra hyresgäster att leva rätt. Med rätt kunskap och i dialog med våra hyresgäster kan vi tillsammans bidra till ett liv inom planetens gränser.