Nyheter
Energioptimering i framkant

Tornet har ett långsiktigt arbete med energioptimering, ett arbete som kopplar direkt till EU-standarden ESRS E1 – en standard för att mäta och begränsa klimatutsläpp. Genom att kombinera teknisk innovation med tydliga mätvärden kan man visa både hur mycket energi man sparar och var förbättringarna sker.
– Med grafer och detaljerad statistik för varje fastighet får vi en klar bild av vårt hållbarhetsarbete och skapar möjligheter för ytterligare optimering, berättar Thomas Norr, projektchef på Tornet.
Med AI som drivkraft
Att spara energi handlar inte bara om att minska kostnader, utan också om att minska klimatpåverkan och skapa en mer hållbar framtid. Tornet har designat en egen AI-lösning som möjliggör just detta. Genom att samla in och analysera stora mängder data – från SMHI:s väderprognoser till de aktuella spotpriserna på elmarknaden – kan systemet förutse behov, anpassa energianvändningen och optimera fastigheternas inomhusklimat.
Tydliga och transparenta resultat
Resultaten talar för sig själva. I de fastigheter där AI redan implementerats har energiförbrukningen reducerats med 15 procent.
– Dessa fastigheter ligger betydligt lägre än det energital på 75 kWh/m2 och år som Boverkets byggregler (BBR) har fastställts för nybyggda flerbostadshus. Det innebär en besparing på upp till 20 procent, samtidigt som våra hyresgäster får ett jämnare och bättre inomhusklimat, säger Thomas Norr.
Smart val av energislag – med miljön i fokus
Tornets AI-system prioriterar automatiskt det mest hållbara energislaget för att maximera klimatnyttan:
- Solenergi från egna anläggningar används i första hand.
- Vindkraft och lagrad värme kommer därefter.
- Fjärrvärme används som sista resurs.
Solceller och geolager gör att flera av Tornets fastigheter är nära att bli så kallade ”nollhus”, alltså hus som producerar lika mycket energi som de förbrukar, med endast vintermånaderna som en utmaning.
Med AI som lär sig och förbättrar sig över tid har Tornet lagt grunden för att skapa hållbara fastigheter som sparar både energi, miljö och pengar – nu och i framtiden.
NOTE: Bilden är inte en schematisk bild över Tornets energisystem utan endast en illustration