Barnen börjar gräva för sin förskola på Öster Mälarstrand

Den 15 juni klockan 14.00 är det dags att ta första spadtaget på förskolan i kv. Triton. Fastigheten uppförs av Tornet Bostadsproduktion, som Riksbyggen är delägare i, i samarbete med Västerås stad.

Etapp III på Öster Mälarstrand, nära Kokpunkten var tidigare uppställningsyta för båtar, men omvandlas nu till Västerås första strandnära hållbara teknik- och miljöstadsdel.

Först ut är kv Triton som får egen förskola med 4 avdelningar i bottenvåningen och totalt 101 hyreslägenheter, fördelat ettor till fyror. Fastigheten uppförs av Tornet Bostadsproduktion och Västerås stad i samarbete.

Kv. Triton byggs med mycket höga ambitioner inom klimateffektivt byggande, social hållbarhet och grön design i fokus.

Magnus Edström, (MP) Ordförande Fastighetsnämnden;

– Härligt att etapp 3 nu kommer igång med första byggnationen i form av en förskola. Skall bli intressant att följa stadsdelens utveckling, eftersom nya grepp testades i samband med tilldelning av byggrätter, då urval enbart gjordes på kvalitativa grunder med utgångspunkt i social och ekologisk hållbarhet.

Amanda Agestav (KD) Kommunalråd;

– Det här projektet visar att vi sätter barnen i första rummet. Antalet barn i Västerås ökar och behovet av nya förskoleplatser växer. Jag är glad för det samarbete som vi haft i detta projekt.

Den första fastigheten i kv. Triton med upplåtelseformen hyresrätt går nu igång.

Per-Olov Gatu, projektchef Tornet;

– Vi är långsiktiga ägare med egen bostadsförvaltning och vi satsar på miljön, med låg energiförbrukning och individuell mätning av varmvatten och el. Vi har cykelparkering på loggior i fasad där cyklarna står säkert nära den egna bostaden under tak. Och vi kommer att ha cykel- och bilpooler, med minst en eldriven lastcykel, cykelkärror och gästcyklar.

Tornet vill skapa en unik klimateffektiv grön fastighet med hyresrätter och förskola ihop med fräck design. Förskolan blir ytterst yteffektiv med eget tillagningskök och utbildade egna kockar. Något utöver det vanliga och allt för barnens bästa, säger Per-Olov Gatu, projektchef Tornet.

– Intresset är rekordstort med 25 inkomna förslag för hela det nya området inom Öster Mälarstrand. Hela stadsdelen skall utgöra det senaste inom hållbart byggande, gröna gårdar, trähus, miljörum, solceller, bil- och cykelpooler och nytänkande överhuvudtaget. Något utöver det vanliga, är den gemensamma nämnaren, säger Ulf Edvardsson, projektledare på fastighetskontoret Västerås stad.

Byggstart hösten 2016, men förskolekvarteret går igång redan nu våren/sommaren 2016.

Öster Mälarstrand är ett av Västerås stora utvecklingsområden och utgör tillsammans med Lillåudden och Östra hamnen en del av översiktsplanen för centrala Mälarstranden som fullt utbyggt kan komma att innehålla ca 4 000 lägenheter.

För mer information:
Magnus Edström, (MP) Ordförande Fastighetsnämnden, Västerås stad, tel 0762-09 86 22
Amanda Agestav Kommunalråd (KD) 021-393123
Per-Olov Gatu, projektchef Tornet Bostadsproduktion AB, tel 070-26142 33
Ulf Edvardsson, projektledare Fastighetskontoret Västerås stad, tel 021-39 17 91